27 June 2008

Selamat ke makan ikan..



Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian besar ikan-ikan yang Kita makan setiap Hari adalah diimport dari negara Thai. Setelah ditangkap oleh perusahan para nelayan di sana, ikan-ikan itu dimasukan ke dalam kontena dan ditimbus dengan ketulan-ketulan air batu supaya ianya boleh bertahan lama sepanjang perjalanan ke Malaysia & Singapura. Perjalanan biasanya mengambil masa selama 6 atau 7 jam... Dan masa itu Ikan-ikan tersebut tiba di Malaysia Dan Singapura dengan keadaan lesu Dan kurang segar.
Untuk mengelakkan berlakunya perkara ini... Pihak pengusaha perikanan di negara Thai kini menggunakan teknik baru.Tahu kah anda semua.. Teknik baru yang digunakan itu? Sebelum dieksport.. Semua ikan-ikan direndam dulu di dalam air yang dicampur dengan kimia bernama FOMILIN. Ini adala bertujuan supaya ikan-ikan yang dieksport itu boleh bertahan jauh lebih lama Dan kelihatan masih "fresh", keras Dan segar bila sampai ke distinasinya.
Tahu kah anda semua... Apa itu kimia bernama FOMILIN? FOMILIN merupakan sejenis kimia yang disuntik ke dalam mayat supaya ianya boleh bertahan lama. Bahasa omputih "embalm".. Mayat-mayat insan Islam diharamkan disuntik dengan kimia ini. Sekarang.. Tanpa disedari... ikan-ikan yang Kita makan Hari-Hari mengandungi kimia itu. Apa hukumnya pulak?
Kalau Kita beli ikan di pasar... Ada caranya untuk kita mengesan. Kalau ikan² itu TIDAK dihinggapi lalat..Bermakna ikan² itu telah direndam dengan kimia Fomilin... Kerana .. Lalat lebih mengetahui.
(artikel ni diambil dari email yang aku terima tadi. Setakat mana betul atau tidak, Wallahuallam..)

No comments: